Detail van expositie herman de vries * vergaan (foto museum tot zover / peter lange) Detail van expositie herman de vries * vergaan (foto museum tot zover / peter lange)

Tot Zover

herman de vries * vergaan

Alles vergaat; een bloem, de zomer, een hartslag, de tijd, het leven. Het is het actieve moment van vergaan, dat herman de vries ons laat zien in * vergaan. Deze expositie in Museum Tot Zover is als een spiegel die ons voorzichtig confronteert met onze eindigheid. Daar hoeven we niet somber van te worden, vindt de vries, “als het leven ophoudt, gaat het leven verder, onophoudelijk.”

tickets

"De kleine, zeer fijne tentoonstelling doet een beroep op al je zintuigen"
Lees hier het artikel van Jan Pieter Ekker in Parool, 6 augustus 2022

"Een spannende tentoonstelling over vergankelijkheid, die nog lang naklinkt."
Lees hier de AD column van Marjan Berk, 4 mei 2022.

“Ik denk niet dat ik goed kan uitleggen wát er mooi, of goed aan is. Wel dat ik er een behoorlijke tijd naar heb zitten kijken. (-) Het werk gaat over tijd. Over transformatie. En over ons. We zijn allemaal kranten die steeds meer verouderen en vergaan. Nou ja, zoiets.”
Maarten Moll, PAROOL column, 13 mei 2022, lees hier. 


Al duizenden jaren proberen kunstenaars de wereld mooier te maken, de mens te verheffen en de natuur te overtreffen. Internationaal vermaard kunstenaar herman de vries (alkmaar, 1931) doet het anders: hij toont de natuur zelf. Ingelijste korenaren, aarde uitgewreven op papier, boomstronken, rozenknoppen, stenen: hij laat ons er met andere ogen naar kijken. de vries ziet zichzelf als bemiddelaar: “natuur is kunst – ik laat het zien.”

ik loop, dus ik ben

Al vijftig jaar woont herman de vries in Zuid-Duitsland, aan de rand van het Steigerwald. Dit bos is zijn natuurlijke atelier van tweehonderd vierkante kilometer. Op zijn dagelijkse wandelingen verzamelt hij van alles dat op zijn pad komt, ook dierenbotjes en afval, net zoals hij deed op zijn vele reizen.

eenvoud / transformatie

In de studio ordent de vries zijn vondsten. Hij houdt van eenvoud en duidelijkheid. Hoofdletters gebruikt hij niet, in zijn universum is alles gelijk aan elkaar, ook letters. Wat hij maakt is sober en puur. Kans, transformatie en verandering zijn levenskaders waar niemand uit kan stappen: “de hele wereld zit in een continu transformatieproces en er gaat niets verloren.”

vergankelijkheid versus vergaan

Vergankelijkheid is een mooi woord, maar herman de vries vindt vergaan mooier, “dat is actief, daarin zit toekomst.” Dood en aftakeling maken plaats voor nieuw leven, in een andere vorm. Deze expositie is als een spiegel die ons voorzichtig confronteert met onze eindigheid. Daar hoeven we niet somber van te worden, vindt de vries, “als het leven ophoudt, gaat het leven verder, onophoudelijk.” 

oude begraafplaats

Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling van herman de vries aan vergankelijkheid wordt gewijd. En hoe passend is het dan dat dit gebeurt in Tot Zover, museum over dood en leven, gevestigd op gedenkpark De Nieuwe Ooster. Vanuit de museumzaal zijn de bomen en struiken van de oude begraafplaats goed te zien.

Audiotour

Beleef de veelzijdigheid van de tentoonstelling herman de vries * vergaan met de audiotour ingesproken door Jesper Buursink. Buursink aka JSP (1981, Enschede) is podcast-/radiomaker en tekenaar met de Bijlmer als uitvalsbasis. Hij is onder meer bekend van het radioprogramma Vroege Vogels. Samen met zijn vader en dochter becommentarieert hij de werken in de expositie. Buursink is opgegroeid op de Enschedese Oosterbegraafplaats, waar zijn pa beheerder was. Hij schreef ook het verhaal Oude Bomen in het magazine.

Magazine herman de vries * vergaan

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie herman de vries * vergaan. Deze catalogus-light bevat verdiepende artikelen en columns rondom het thema, evenals een overzicht van alle getentoonstelde werken. Auteurs: tommy wieringa, cees de boer, guus sluiter, dirk porschman, pj roggeband, ellen koller, carlijn mens, jesper buursink, maarten moll. Design: Roos Bekkenkamp. Aantal pagina's: 48. Het is te koop in de museumwinkel voor €7,50.


credits

concept en selectie: herman de vries en dirk pörschmann
projectleiding en eindverantwoording: guus sluiter
tentoonstellingsontwerp: laura cramwinckel
tentoonstellingsinrichting: jeroen bijl / studio bijlbuschmann
zaalteksten: guus sluiter en laura cramwinckel
audiotour: jesper buursink
educatie: laura cramwinckel
artwork, marketing en communicatie: lizz heijn
 

De tentoonstelling herman de vries * vergaan komt mede tot stand dankzij financiele bijdragen van het AFK, Mondriaan Fonds, Fonds21, Zabawas, DELA en Monuta.

perskit