Raadselachtige vondsten tijdens de expeditie met PJ Roggeband / ONTROERTOER over De Nieuwe Ooster 2022 Raadselachtige vondsten tijdens de expeditie met PJ Roggeband / ONTROERTOER over De Nieuwe Ooster 2022

Tot Zover

ONTROERTOER

Ter gelegenheid van de expositie van herman de vries presenteren we acht zondagen lang: de ONTROERTOER.
Kunstenaar PJ Roggeband maakt expedities over De Nieuwe Ooster met bijzondere bomen en bewogen verhalen in de hoofdrol. Doe mee!


Dit event is voorbij.
Ga naar deze pagina voor de ONTROERTOER MET SMAAK versie 2023!

De ONTROERTOER is een tocht over De Nieuwe Ooster rond het unieke arboretum. Met een persoonlijke visie en kunstenaarsblik tast PJ Roggeband de grenzen af van deze bijzondere bomenwereld. Deze tocht is persoonlijk geladen, Roggeband neemt de mensen mee in zijn gedachtegangen met gevoel voor de glimlach en de traan.

Hij laat de andere kant van bomen zien zoals gemankeerde bomen, gewelddadige exemplaren, vreemde gebruiken en opvallende naamgeving (venijnboom, doodsbeenderenboom). Roggeband biedt tevens een kijkje in de keuken van zijn kunstenaarspraktijk zoals zijn uitwerkingen in houten boekjes en het tekenen met natuurlijke materialen (walnootinkt, mergel of de peulen van de valse christusdoorn).

De ONTROERTOER is een lopend onderzoek met interactieve elementen, literaire fragmenten, associaties en opwerpingen. Aan bod komen onder meer begrippen als de 'uithuiltuin' (loopt op tranen; vorm van 'troostgroen'),  de ontdekking van de warrelknoest en een serie tekeningen rond toevalsbomen.

Praktische info

Wat: ONTROERTOER, expedities van PJ Roggeband met bijzondere bomen en verhalen in de hoofdrol

Waar: Gedenkpark De Nieuwe Ooster. Binnen verzamelen bij Museum Tot Zover

Tip: bezoek de expositie herman de vries * vergaan vóór of na de ONTROERTOER.

Wanneer: 
Zondag 22 mei 2022
Zondag 29 mei 2022
Zondag 12 juni 2022
Zondag 26 juni 2022
Zondag 10 juli 2022

Zondag 24 juli 2022
Zondag 14 augustus 2022
Zondag 28 augustus 2022 (tevens laatste expodag) UITVERKOCHT

Wegens succes, extra ontroertoer
Zondag 11 september 2022

Tijd: start 12 en 15 uur. Duur ca. 90 minuten.

Entree: Een ONTROERTOER kaartje kost € 10,00.
Voor iedereen vanaf 16 jaar.
Max. 15 deelnemers per ONTROERTOER

Tickets


OVER PJ Roggeband

Publicist en kunstenaar PJ Roggeband ontwikkelt prikkelende concepten over de rol van groen en groenbeheer in de openbare ruimte. Met uitdagende interventies zet hij omstreden zaken (sjoemelzaad, verzilting) op de kaart.

Naast verkondiger van de Uitlaattuin en tuinfantast is hij verder onder meer serietekenaar, maskermaker,  voorman van het beruchte Elfletterig Genootschap, curator van openbarende kunstprojecten en initiator van bijzondere expedities zoals de ‘Dwaalsafari‘.

Natuur is een terugkerend thema binnen zijn werk.

PJ Roggeband heeft sinds lange tijd al een band met museum Tot Zover. Een kubusachtig rouwsieraad, getiteld 'De Sneu' is te bewonderen in het museum en ongeveer tien jaar geleden verzorgde hij een optreden tijdens de manifestatie 'Wachten aan de poort' onder de toepasselijke titel 'De Man Die Een Boom Wordt.'

GROENPOST

In de tuinzaal van het museumcafé bevindt zich het ‘tijdelijk projectbureau’ van PJ Roggeband (gedurende hele expositie). Het is een tafelvitrine met troostgroen, (aan)tekeningen en observaties. Een aangeklede installatie, op bepaalde momenten persoonlijk bemand door de kunstenaar.

PJ Roggeband is sinds vorig jaar betrokken bij het Klimaatarboretum van de TU Delft. Bij de afdeling Urban Forestry vindt een groot onderzoek plaats naar 'toekomstbomen' waarvoor ook landschapsarchitecten en kunstenaars zijn gevraagd om te reflecteren over deze materie. Bevindingen uit de ONTROERTOER expedities vormen ook input voor PJ's eindwerk voor LAPS (Lectoraat Art & Public Space) o.l.v. Jeroen Boomgaard bij de Gerrit Rietveld Academie.

 


Lees meer