
Tot Zover
Bankjes voor de doden
Opeens zie je ze overal. Bankjes met daarop een naamplaatje, jaartallen en al dan niet een mijmertekstje. Tegen welke achtergrond zijn zulke herinneringsbankjes ontstaan, en… voor wie zijn ze?
Tekst: Laura Cramwinckel
Tijdens het Funeraire Academie symposium Paden van Rouw verkende em. professor rituelenstudies Paul Post de herdenkingsbankjes als materieel ritueel. Hoewel al lange tijd populair in Engeland, de VS en Canada, is het een betrekkelijk nieuw fenomeen in Nederland. De herinneringsbankjes kwamen op in de jaren 1990, vaak als sponsormodel voor het onderhouden van bankjes langs natuurpaden voor natuurbeheerders. In 2006 kwamen daar de social sofa’s bij als ‘stedelijke innovatie’ en vanaf 2015 zijn er bankjes voor het herdenken van individuen. Heel recent zien we bankjes die aandacht vragen voor collectieve doelen, zoals corona, zelfdoding, dementie en alzheimer.
Elke twee maanden interviewt Laura Cramwinckel, projectleider Funeraire Academie, een Nederlandse of buitenlandse doodsonderzoeker over zijn of haar vakgebied. De tekst verschijnt tevens in de rubriek Funerair Onderzoek van Brancheblad Uitvaartzorg.
Academic Death Quotes
"Herdenkingsbankjes in Nederland vormen een materieel ritueel repertoire dat opkwam in de jaren 1990, maar sinds 2020 is er een heuse explosie wat betreft het gedenken van personen, momenten en algemene doelen middels bankjes in de publieke ruimte"
Em. Prof. Paul Post, tijdens Symposium Paden van Rouw te Utrecht, 17.10.2024
“Bankjes op speciale plaatsen kunnen belangrijke objecten worden die helpen bij de productie van contact en troost en deelnemen aan de onderhandeling van afwezigheid-aanwezigheid”
Marion Bowman (2021) Trees, Benches and Contemporary Commemoration: When the ordinary becomes Extraordinary. Journal for the Study of Religious Experience, Vol. 7, No. 3 (2021)