Tot Zover

#1 Dood gaan we allemaal

Een gesprek over de dood gaan we vaak uit de weg. Niet op donderdag 18 november bij Pakhuis de Zwijger.

Als onderdeel van een driedelige programmareeks 'Met de dood in huis' gingen we in discussie met kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en professionals op het gebied van sterven. Het was een boeiende en verrijkende avond over de kunst van het sterven. "Eigenlijk ook heel gezellig" zei arts en filosoof Marli Huijer.

Kijk terug!

  • do 18 nov, 20.00 - 22.00uur
  • Grote Zaal Pakhuis De Zwijger, op locatie én livecast
  • toegang: gratis

Het liefst praten we zo min mogelijk over de dood – en al helemaal niet over die van onszelf. Het voelt ongemakkelijk en we hebben het al zo druk met leven. De medische sector wil ons eigenlijk niet laten sterven, maar de dood klopt hoe dan ook aan.

Rampen, verkeersongelukken, straatgeweld, ziekte en dood in familie- en vriendenkring, en nu de coronapandemie; steeds is er de confrontatie met sterven en dood. Op een of andere manier moeten we ons ertoe verhouden, de dood onder ogen zien tijdens ons leven. Maar hoe? En hoe praten we er eigenlijk over als samenleving?

Vanavond gaan we in gesprek over hoe we omgaan met dat onontkoombare gegeven van onze sterfelijkheid. In de eerste aflevering van Met de Dood in Huis gaat het over doodsangst en aanvaarding, over de kunst van het sterven, over het besef dat ons lichaam eindig is.
We oefenen alvast met de dood…

Organisatie: Funeraire Academie, Museum Tot Zover & Pakhuis de Zwijger.

Met in dit programma onder anderen...

Kunstenaar Mirte Hartland vroeg zich – samen met interdisciplinaire woordkunstenaars Jörgen Gario & Sjaan Flikweert  – af of je kan oefenen met de dood. Om vertrouwd te raken met de dood maakten ze samen de poëtische film ‘De Werkelijkheid heeft mij niet nodig‘. Ze interviewden hun dierbaren over sterfelijkheid en vertaalden dit naar spoken word, muziek, beeld en dans.

Marli Huijer is emiritus hoogleraar, filosoof en voormalig arts & Denker Des Vaderlands. Haar onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. In hoeverre hebben we recht op een zo lang mogelijk leven?

Kunsthistoricus Wendelien van Welie-Vink neemt ons mee aan de hand van kunst in de Ars Moriendi – de Middeleeuwse kunst van het sterven. Wat kunnen we leren van de geschiedenis?

Bert Keizer is filosoof en specialist ouderengeneeskunde. Sinds 2016 is hij werkzaam voor het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen: de Levenseindekliniek). Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column. En hij schreef meerdere boeken, met als meest recent ‘Reis om de dood –  van as tot ziel’ (2019, 5 bollen in het NRC).

Zing mee met de bloedstollende nummers over de dood in de enige echte Death Song-Sing-Along met Theo Sieben. Hij is een gitarist, songwriter en componist van film en theatermuziek die zijn inspiratie haalt uit oude blues en gospel uit het zuiden van de VS.  Theo speelt op zijn National Resophonic gitaren, waarvan gezegd wordt dat ze een klein kaliber kogel kunnen stoppen. Rauw, ongepolijst, virtuoos en puur!

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site van Het Pakhuis:
https://dezwijger.nl/programma/dood-gaan-we-allemaal

reserveer

Pssst: # 2 Waarheen, waarvoor is op 10 februari 2022. Zet alvast in de agenda!


Met dank aan


Lees meer