Op het einde worden de hapjes steeds kleiner. Foto: Jacqueline Dersjant. Te zien in: expositie Een Lekkere Dood: Wat eten we bij afscheid en rouw? tm 11 feb 2024 in Museum Tot Zover Op het einde worden de hapjes steeds kleiner. Foto: Jacqueline Dersjant. Te zien in: expositie Een Lekkere Dood: Wat eten we bij afscheid en rouw? tm 11 feb 2024 in Museum Tot Zover

Tot Zover

Eten en drinken in de terminale fase

Vermindering van eetlust is vaak een teken dat iemands einde nabij is. Het dieet wijzigt van voedingsadvies naar wenseten. Daarnaast voorziet hospice-arts Alexander de Graeff een toename van bewust afzien van eten en drinken door ouderen die de regie in handen wensen te houden.


Tekst: Laura Cramwinckel

Mensen die terminaal zijn, eten en drinken steeds minder. De eetlust neemt af,  het lichaam vraagt er niet meer om. Van het gewone eten eet men hooguit een paar kleine hapjes. Soep en bouillon komen ervoor in de plaats omdat kauwen en slikken lastig wordt. Totdat ze ook dat niet meer willen. Erkennen dat er geen behoefte meer is aan eten en drinken is onderdeel van het grote afscheid.

Eten = leven

In het stadium vóórdat de patiënt niet meer naar eten taalt, draait het om wenseten. Voedingsadviezen en de welbekende, hoogcalorische Nutridrink maken op een gegeven moment plaats voor comfortfood, dat staat zelfs beschreven in een landelijke richtlijn van diëtisten. Taart, frietjes, zoute haring, of een glas wijn? Keukenpersoneel in verpleeghuis of hospice  ziet er vaak eer in om eetwensen van doodzieke patiënten gerealiseerd te krijgen.

Eten in de laatste levensfase betekent  zoveel meer dan de functionele voedingswaarde alleen. Voedsel, geur en smaak zijn een poort naar herinneringen aan vroeger en geven een inkijkje in iemands leven. Naasten die  het liefst grote porties aanbieden om ‘op krachten’ te blijven, doen er goed aan om juist de kleine hapjes te koesteren en het wenseten onderwerp van gesprek te maken. Dat maakt het misschien net een beetje makkelijker om elkaar los te laten.

Bewust stoppen met eten en drinken

Ernstig zieke mensen stoppen soms bewust met eten en drinken om daarmee hun dood te bespoedigen. Volgens schattingen gebeurt dat bij 2 procent van alle sterfbedden, zo’n 3000 keer per jaar. Voor de een is het de ultieme, autonome dood, voor de ander is het een gruwelijk idee.

Dat negatieve beeld is volgens internist-oncoloog en hospice-arts Alexander de Graeff onterecht. Als het proces gepaard gaat met goede begeleiding en verzorging, kan het tot een rustige en zachte dood leiden. Pijnloos dus, en zonder hongergevoel. Dat heeft het menselijk lichaam voor een belangrijk deel aan zichzelf te danken, en dan met name aan de pathofysiologische gevolgen van het stoppen met eten en drinken. Een patiënt ouder dan zestig jaar die bewust kiest voor deze stervensweg komt meestal binnen een tot twee weken te overlijden.

De Graeff denkt dat deze vorm van zelfgekozen levenseinde in de nabije toekomst meer zal voorkomen. Men houdt zelf de regie en de verantwoordelijkheid voor het sterven, en belast de arts niet met euthanasie.

Elke twee maanden interviewt Laura Cramwinckel, projectleider Funeraire Academie, een Nederlandse of buitenlandse doodsonderzoeker over zijn of haar vakgebied. De tekst verschijnt tevens in de rubriek Funerair Onderzoek van Brancheblad Uitvaartzorg.


Academic Death Quotes

 ‘Voorlichting over eetlustvermindering verkleint de kans dat familieleden verrast worden zodra een dierbare geen eten meer wil. Men kan zich zonder zelftwijfel richten op rust en comfort tijdens het sterfproces.’

Scott Janssen (2022) Diminished Appetite at End Of Life,  Today’s Geriatric Medicine, vol. 15 no 4 p.14

 

“Bewust afzien van eten en drinken past in de huidige tijdgeest, waarin het zelfgekozen levenseinde erg in de belangstelling staat. In mijn ogen is het de ultieme autonome weg richting een zelfgekozen dood. Met iedere dag dat een proces duurt, bevestigt de patiënt zijn doodswens.”

dr. Alexander de Graeff geciteerd in  Rob Bruntink (2022) Waardig sterven door afzien van eten en drinken. DutchHealthHub. Geraadpleegd op 4 juli 2023


Lees meer