Tot Zover
Levensstijl = doodstijl?
De Funeraire Academie is vorig jaar een driejarig onderzoeksproject gestart dat Nederlandse doodstijlen in kaart brengt: Mors Neerlandica. Wat typeert onze huidige omgang met de dood, wat is nu werkelijk anders dan vroeger?
Tekst: Laura Cramwinckel
In 2015 publiceerde Douglas J. Davies, dé internationale autoriteit op het terrein van doodstudies, het boek Mors Britannica, dat een grondige blik werpt op de doodscultuur in Engeland. Voor het duiden van de shift van traditionele, kerkelijke uitvaartcultuur naar seculiere, persoonlijke afscheidsbeleving propageerde hij een samensmelting van levensstijl en doodstijl.
Elke twee maanden interviewt Laura Cramwinckel, projectleider Funeraire Academie, een Nederlandse of buitenlandse doodsonderzoeker over zijn of haar vakgebied. De tekst verschijnt tevens in de rubriek Funerair Onderzoek van Brancheblad Uitvaartzorg.
Academic Death Quotes
“Nederlanders zijn qua doodstijl beter in uitvaren dan rouwen. Omgaan met een collega die rouwt bijvoorbeeld – we zijn er in Nederland niet echt goed in.”
Dr. Martin Hoondert, lid redactieteam Mors Neerlandica – over doodstijlen in Nederland
“Het is onmogelijk om de dood, rouw en de bijbehorende sociale rituele handelingen, zowel seculier als religieus, alleen door middel van de sociale theorie te begrijpen. Naast de sociale theorie kunnen onderzoekers en geïnteresseerden niet voorbijgaan aan de diversiteit van de Britse volkeren, omdat hun verschillende levensstijlen uiteindelijk zullen leiden tot verschillende doodstijlen."
Douglas J. Davis (2015) Mors Britannica: lifestyle and death-style in Britain today, Oxford, UK, Oxford University Press, p. 373