Een Nederlandse uitvaart met champagne. Foto: Alessandra Mignardi Een Nederlandse uitvaart met champagne. Foto: Alessandra Mignardi

Tot Zover

Symposium 'De dood lijkt nergens op...'

De Funeraire Academie bestaat 10 jaar en viert dat met een jubileum symposium.
Met de buitenlandse blik en interessante casussen zetten we actuele ‘doodstijlen’ in een vergelijkend perspectief. Laat je inspireren en praat mee op dinsdag 28 november in Amsterdam.


UPDATE 11/10/2023: het symposium is uitverkocht, aanmelden kan niet meer.

Dit jaar bestaat de Funeraire Academie 10 jaar! De Funeraire Academie is een platform waar uitvaartprofessionals en academici, experts uit de praktijk en uit onderzoek, elkaar ontmoeten en samenwerken rond de thema’s sterven, dood, rouwen en gedenken. Het jubileumjaar markeren we met een feestelijke bijeenkomst in Museum Tot Zover.

Waar lijkt de dood op?

In aansluiting op levensstijlen verkennen we doodstijlen vanuit de centrale vraag: Hoe gaan we in Nederland om met sterven, de dood en de doden? Op zoek naar antwoorden op die vraag gaan we meteen vergelijken. Waarin verschilt omgaan met sterven en dood per land, per regio? Hoe ging het vroeger? En wat als we culturele contexten vergelijken? Of jongeren en ouderen? Wat zijn overeenkomsten, verschillen? Lijkt de dood ergens op, of toch nergens op…?

De blik van de buren

De opzet van de middag is die van een tweeluik. Eerst vergelijken we geografisch. Wat zien we als we onze uitvaartpraktijken en ‘doodstijlen’ vergelijken met die uit het Verenigd Koninkrijk en die uit Vlaanderen? Sprekers zijn Rosalie Kuyvenhoven, gelauwerd funeral celebrant in London en Marc Jacobs, hoogleraar Cultuurwetenschap en Erfgoedstudies aan de Universiteit van Antwerpen.

Geesten en feesten

Vervolgens verkennen we twee Nederlandse casussen: ‘geesten’ en ‘de vrolijke uitvaart’. In de omgang met de dood spelen geesten een opmerkelijke, vaak nauwelijks besproken of onderzochte rol. Bij praktijken en rituelen met Afrikaanse en Surinaamse wortels zijn ‘spirits’ van natuur of van voorouders alom aanwezig. Nachtelijke seances op kerkhoven zijn omstreden, terwijl uitvaartcentra wel mediums uitnodigen om contact te leggen met overleden geliefden. Hoe dit te duiden? Te gast is o.a. Monique Maurik, uitvaartverzorger bij Monuta Afscheidshuis aan den IJssel, Capelle aan den IJssel. 

Een tweede casus sluit direct aan bij de tentoonstelling Een lekkere dood op de locatie waar we te gast zijn. In menig opzicht is de uitvaart een uitbundige, soms zelfs vrolijke aangelegenheid geworden. Het leven van de overledene wordt nog een laatste keer gevierd. Algemeen wordt hierbij opgemerkt dat het zo anders is dan vroeger. Is dat wel zo, en hoe vrolijk en uitbundig kan een uitvaart zijn?


Praktische informatie

Wanneer

Dinsdag 28 november 2023 van 13.00-16.30 uur.
Vanaf 12.00 uur facultatief bezoek aan museum en expositie Een Lekkere Dood.

Locatie

Het middagsymposium vindt plaats bij Museum Tot Zover, op Gedenkpark De Nieuwe Ooster, Kruislaan 124, 1097 GT Amsterdam.

Doelgroep

Professionals werkzaam in de uitvaartbranche, doodonderzoekers, studenten en allen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp en de Funeraire Academie.
(3 PE punten categorie 1)

Kosten

Het deelnametarief is €25 per persoon. Bij annulering is het helaas niet mogelijk om uw inschrijfbedrag terug te krijgen. Uiteraard kunt u wel een vervanger sturen. Het tarief is inclusief museumbezoek.

Aanmelden

 

UPDATE 11/10/2023: Het symposium is uitverkocht, aanmelden kan niet meer.
 


Organisatie

Het jubileum symposium De dood lijkt nergens op…..‘Doodstijlen’ in vergelijkend perspectief wordt georganiseerd door de Funeraire Academie in samenwerking met Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover.

Contact

Voor vragen: Laura Cramwinckel, projectleider Funeraire Academie, l.cramwinckel@totzover.nl.


Lees verder