Tot Zover
Symposium De Groene Dood
Ben jij nieuwsgierig naar ontwikkelingen in duurzame uitvaarttechnieken, zowel in Nederland als over de grens? Wil je meer weten over resomeren, veraarden, het nieuwe LCA-rapport en de rustgevende troost van bosbaden? Op 26 april organiseert de Funeraire Academie het dagsymposium De Groene Dood op Begraafplaats Zuiderhof in Hilversum. Laat je inspireren en praat mee.
UPDATE 18/4/2024: UITVERKOCHT
Innovatie en traditie
We moeten steeds duurzamer leven, maar kun je ook duurzaam doodgaan? De interesse in begraven in de natuur, biologisch afbreekbare doodskisten en milieuvriendelijke uitvaartrituelen neemt rap toe. Tijdens dit symposium brengen vooraanstaande internationale wetenschappers en toegewijde uitvaartprofessionals een schat aan kennis en een kritische blik naar voren. Ook het nieuwste LCA-rapport wordt gepresenteerd.
Ontdek wat mensen aanspreekt in resomeren, natuurlijk begraven en veraarden. Leer over de spirituele dimensies van deze technieken, maar ook over ethische en praktische uitdagingen die ze met zich meebrengen. En zijn de groene claims van de nieuwe uitvaarttechnieken allemaal even terecht?
Met onder anderen: Julie Rugg (UK), Georgina Robinson (UK, USA), Margit Warnburg (DK), Katrien Schaubroeck (BE), Marjon Weijzen (NL), Susanne Duijvestein (NL), Roel Stapper (NL), Ada Wille (NL), Leon Bok (NL), Vrouwkje Tuinman (NL) en vele anderen.
Programma
Dr. Julie Rugg (University of York/Cemetery Research Group) onderzoekt in haar lezing hoe religieuze tradities flexibeler kunnen worden geïnterpreteerd met oog op milieudoelstellingen en em. prof. Margit Warburg spreekt over het nieuwe Deense fenomeen van bosbegrafenissen. Roel Stapper en Esther Kooistra spreken over duurzaam begraven in de praktijk en hoe de LOB zich hiervoor inzet. Dr. Georgina Robinson (Durham University) doet uit de doeken wat de symbolische mogelijkheden zijn van resomeren, met name het gebruik van water en idee van afval. Hoe verschilt de context in de VS met Engeland, en wat kan Nederland daarvan leren?
Susanne Duijvestein (begrafenisondernemer/Stichting Veraarden) geeft een presentatie over praktische en spirituele componenten van veraarden, ook bekend als humaan composteren of humuseren, als nieuwe vorm van lijkbezorging. Hierbij composteert het lichaam bovengronds met behulp van houtsnippers, bladeren en micro-organismen in ongeveer veertig dagen tot voedzame aarde. In de VS en Duitsland is het reeds toegestaan, in België (nog) niet wegens vermeende inefficiëntie van het proces én omdat het de ethische toets niet doorstaat. Filosofe prof. Katrien Schaubroeck (Universiteit van Antwerpen) reflecteert tijdens het symposium op humusatie en waardigheid.
In reactie op de lezingen delen deskundigen uit de praktijk hun ervaringen en uitdagingen rond de introductie van nieuwe uitvaartmogelijkheden en duurzaamheidsdoelen. Het allernieuwste LCA (Life Cycle Analysis) rapport dat de milieueffecten van uitvaarttechnieken doorrekent wordt toegelicht door duurzaamheidsonderzoeker
Saro Campisano en
Marjon Weijzen (journalist, milieu- en uitvaartdeskundige) levert een gesproken column over de groene dood.
Brenda Mathijssen is namens Rijksuniversiteit Groningen de moderator van het symposium en
Anita van Loon (directeur Uitvaartstichting Hilversum) is de duurzame gastdame.
Groene workshops
Naast informatieve lezingen zijn er in de middag workshops en buitenactiviteiten die jouw perspectief verruimen en je creativiteit prikkelen. Met o.a.:
- Mini-masterclass door specialist funerair erfgoed Leon Bok over historie groen op begraafplaatsen. Je leert over hoe de opvattingen over groen op de begraafplaats de afgelopen eeuwen sterk fluctueerden, en dat er een groot verschil is tussen idylle en werkelijkheid.
- Mini-masterclass door landschapsarchitect Ada Wille over funeraire flora en mogelijkheden tot fraaie symboliek. Je leert over duurzame vormen van grafmonumenten, grafbeplanting en hoe biodiversiteitswaarde en sierwaarde elkaar kunnen versterken.
- Workshop Bloem & Ritueel: Met Eco-bloemist en Jantine Kraaijeveld (ontwerpster ) onderzoeken we de duurzame mogelijkheden van boeketten en individuele bloemen: kies je lokaal, biologisch of met de seizoenen mee? Waarin schuilt rituele meerwaarde van de bloemengift?
- Boswachterwandeling: Verbindt met de natuur en ontdek de schoonheid van groen op de begraafplaats. Wat is ecologisch groenbeheer, wat is onkruid en wat niet? Met urban forester Willem de Feijter en Martine Vos ontdek je de nieuw aangelegde bomenweide en de plukwei op Zuiderhof.
- Workshop 'Bosbadderen': Laat de stress van je afglijden en omarm de rustgevende kracht van het bos. ‘Als ik dood ben worden we plant’: Je gids is Gudrun Feldkamp, natuurcurator en oprichtster van de Forest Bathing Academy.
- Workshop Groene Poëzie (‘voorbij het vallende herfstblad’): Laat je creativiteit stromen en vind troost aan het kruidengraf op de begraafplaats. Literaire gids is auteur, dichter en journalist Vrouwkje Tuinman (Grote Poëzieprijs 2020 en CCS Croneprijs 2022)
- Doe de ONTROERTOER, een associatieve tocht met kunstenaar en tuinfantast PJ Roggeband: zijn UITHUILTUIN en schetsmethode kennen a la Dudok ook een speelse strakheid!
Praktische informatie
Wanneer
Vrijdag 26 april 2024 van 10.30 -17.00 uur.
Inloop en ontvangst: 10.00 uur.
Borrel: van 17.00 -18.00 uur.
Locatie
Het dagsymposium vindt plaats binnen én buiten Begraafplaats en Crematorium Hilversum / Zuiderhof, Kolhornseweg 13, 1213 RS Hilversum. Op het terrein is ruim voldoende plek om te parkeren. Een bushalte is gesitueerd vlak naast de toegangspoort. Bus 104 rijdt elk half uur van en naar treinstation Hilversum.
Doelgroep
Professionals werkzaam in de uitvaartbranche, beleidsmakers uitvaart, begraven, cremeren en nieuwe uitvaarttechnieken, toeleveranciers, ritueelbegeleiders, rouwdeskundigen, onderzoekers, studenten en allen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.
- Onderdelen van het programma zijn deels Nederlands- en deels Engelstalig.
- 5 PE punten categorie 1 (onder voorbehoud)
Kosten
- Regulier deelnametarief is €98
- Studenten < 25 jaar €40
Het tarief is inclusief 9% BTW en inclusief lunch, koffie & thee en borrel.
Aanmelden
- U koopt een ticket via de e-ticketing module van Museum Tot Zover.
- Een week voorafgaand het symposium kunt u zich inschrijven voor een tweetal middagworkshops. Hierover ontvangt u bericht.
- Bij annulering is het helaas niet mogelijk om uw inschrijfbedrag terug te krijgen. U kunt wel een vervanger sturen.
- Wees er snel bij. Aantal plaatsen is beperkt tot 120.
- UPDATE 18/4/2024: UITVERKOCHT. Helaas kunt u niet meer aanmelden.
Organisatie
Het symposium De Groene Dood wordt georganiseerd door de Funeraire Academie in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Uitvaartstichting Hilversum en Museum Tot Zover.
Contact
Heeft u een vraag over uw inschrijving? Neem dan contact op met Charlotte Waskowsky, communicatie@totzover.nl.
Voor overige vragen: Laura Cramwinckel, projectleider Funeraire Academie, l.cramwinckel@totzover.nl.
Download hi-res persbeeld hier: kist met bloem