Museumnacht in Tot Zover

Na een lange periode van tentoonstellingsdroogte kun je tijdens de Museumnacht Amsterdam in één keer alle gemiste museumbezoekjes inhalen. Ook in Museum Tot Zover kom je op zaterdag 6 november aan je trekken met een programma dat in het teken staat van tussenwerelden.

Tickets

Ontdek de tussenwereld 

De Museumnacht vindt dit jaar plaats in de week van Día de Muertos. Tijdens deze Mexicaanse feestdag keren de zielen van de doden terug naar de aarde. Museum Tot Zover staat deze avond dan ook in het teken van tussenwerelden.

In onze expositie Schemering vervaagt de grens tussen de wereld van de levenden en het dodenrijk. Met haar overweldigend grote, doorschijnende doeken trekt kunstenaar Sarah Grothus je een andere wereld in. Het is een verstilde wereld tussen leven en dood, eentje vol herinneringen, geestverschijningen, verlangens en gevoelens van gemis. Je dwaalt door kleurrijke landschappen en ontmoet skeletten, hybride wezens en spookachtige figuren. 

Ritje met de uitvaartbus

In de Griekse oudheid bracht veerman Charon je naar het dodenrijk in een krakkemikkig roeibootje. Dat leek ons op een koude novemberavond niet bijzonder comfortabel, maar het dodenrijk is wel een plek waar je het liefst in stijl arriveert. Onze uitvaartbus rijdt daarom de hele Museumnacht lang van het rijk van de levenden (Het Tropenmuseum) naar het rijk van de doden (Tot Zover). Misschien fijn om te weten: in tegenstelling tot Charon neemt onze buschauffeur passagiers wél weer mee terug.

Ware schoonheid zit van binnen

Als je naar een gala gaat, trek je galakleding aan. Als je afreist naar het dodenrijk, is het wel zo beleefd om je ook op gepaste wijze op te doffen. Gelukkig hebben wij een team van make-up-kunstenaars die je in een mum(mie) van tijd omtoveren tot een net wat doodsere versie van jezelf. Geïnspireerd door de felgekleurde, met bloemen versierde skeletten van Día de Muertos, schilderen ze vrolijke botjes, skeletjes en bloemen op je wang, arm of voorhoofd.

Het medium

In onze expositie ontmoet je wezens en spoken die in het dodenrijk leven. Je hebt vast veel vragen voor ze, zoals: Is er eigenlijk lekker eten in het dodenrijk? of: Wat is de zin van het leven? Gelukkig is er tijdens de Museumnacht een orakel aanwezig. Ze brengt jou met behulp van een pendel in contact met het dodenrijk, en misschien zelfs met je eigen voorouders. Je kunt bij haar terecht voor wijze raad, raadselachtige adviezen en antwoorden op prangende vragen (zoals: Overgrootoom, waar heb je die schatkist met goud begraven?).

Dodelijke drankjes

De dodelijke drankjes van onze cocktailbar helpen je naar de andere wereld. Met onze death-by-chocolate-cocktail sterf je een zoete dood, de klassieke ghost-jito brengt de wereld van de geesten net iets dichterbij en onze morbide margarita is zo ijzig dat hij je zomaar koud kan maken. Geen zorgen, we garanderen dat je het museum aan het eind van de avond weer levend verlaat.


Praktische info

Waar? Museum Tot Zover, Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam

Wanneer? Zaterdag 6 november 2021

Hoe laat? Van 19.00 - 00.00

Kaartjes? Je kunt alleen tickets kopen voor de Museumnacht als geheel. Voor €22,50 kun je de hele avond lang naar binnen bij de meeste Amsterdamse musea. Ook kun je gratis een keer terug naar je favoriete museum. Alle informatie vind je via www.museumnacht.amsterdam.