
Tot Zover
Koken met de doden en de goden
Bekijk hier de zeven mini documentaires, waarin Kiriko Mechanicus de culinaire rijkdom onderzoekt van Nederlandse rouwrituelen.
Nederland kent een grote diversiteit aan rouwrituelen, ook als het gaat om eten rondom het afscheid. De films bij de kistenopstelling in het museum tonen deze rijkdom. Filmmaker en culinair historicus Kiriko Mechanicus (NL, 1995) maakte speciaal voor Een Lekkere Dood zeven korte mini-documentaires. In elke film staat een persoon centraal die vertelt over een overleden geliefde. We zien welke rol eten speelt bij het begeleiden van het sterfproces, de uitvaart en het herdenken. En dat wat je eet veel zegt over hoe je leeft, en wat je gelooft.
Mechanicus liet zich inspireren door de stijl van kookprogramma’s. Kijk naar de film over Hazel, die pudding maakt om aan de geest van haar moeder te schenken tijdens het Chinese Qing Ming festival. Of kijk naar Hajar, die in de video van haar moeder leert om couscous te maken, zoals die na haar vaders uitvaart gegeten werd. Ze vertelt over het belang van gemeenschap en de kracht die voortkomt uit het eten uit één bord. Elke film toont op zijn eigen manier de waarde van culinaire troost.
Bekijk de zeven filmpjes hieronder of in het museum.
Over de maker
Kiriko Mechanicus (NL,1995) is documentairemaker, culinair historicus, theatermaker en schrijver. Voor haar afstudeerfilm regisseerde ze A Tomato Tragedy (2023). Naast documentaires maakt Kiriko podcasts en schrijft ze verhalen (o.a. voor Vice, Brandpunt+, TQTB magazine) over de maakbaarheid van onze identiteit en over al hetgeen dat we in onze mond stoppen.