Tot Zover

The Lost Art of Grief

In deze intieme dansvoorstelling reis je mee in de wereld van twee vrouwen. Vanuit hun verdriet pogen ze elkaar te ontmoeten en te dragen. Samen zoeken zij naar een ritueel, een dans, een ceremonie van het hart om een vorm te vinden voor het uiten van hun verdriet. Mis het niet!


   

Rauwe en vurige lichamelijkheid wordt afgewisseld met breekbare intimiteit. Het publiek wordt getuige én onderdeel van deze tegenstrijdige en grote emoties die door elkaar te vinden en te dragen plots kunnen veranderen in één gemeenschappelijke hartslag.

In haar zesde choreografie – The lost Art of Grief - onderzoekt Marie Goeminne haar fascinatie voor verdriet en de menselijke beleving van verdriet. Op zoek naar de schoonheid en diversiteit van dit intense gevoel poogt ze bewustzijn te creëren over de verbindende, bevrijdende kracht die deze emotie met zich kan meebrengen. Hiervoor liet Marie zich inspireren door het werk van psychotherapeut en soulactivist Francis Weller. In zijn werk moedigt Weller ons aan om The lost Art of Grief, zoals hij het noemt, weer te omarmen.

The Lost Art of Grief groeide vanuit een persoonlijke ervaring, waarin Marie Goeminne haar kindje verloor tijdens een vergevorderde zwangerschap. Voor het eerst in haar leven ervoer zij met ziel en lijf diep verdriet, rouw. Deze verwonding bracht haar naar een nieuwe, onbekende maar ook wonderlijke plek in haarzelf. Zoekend naar ingangen om deze ervaring te uiten, te beleven en te integreren werd zij uitgedaagd zich op z’n kwetsbaarst te laten zien in deze snelle, succesvolle en heroïsche wereld. Vanuit deze confrontatie groeide haar verlangen om de drempel die rondom het uiten van verdriet hangt te verlagen en de schoonheid en diepe regulerende, helende functie zichtbaar te maken.
 

Workshop 8 maart: Dansen met de doden

bewegen | verbinden | loslaten

In deze workshop onderzoeken we – in beweging – hoe het omgaan met ‘dood en verlies’ in ons leeft. Via bewegingsopdrachten verkennen we de ‘staat’ van ons lichaam en komen we tevens ín ons lichaam. Van daaruit observeren we de verschillende ‘lichaamssensaties’ die het ervaren van verlies met zich meebrengt. In deze gewaarwording wagen we een dans met onszelf, de dood en de ander.

Binnen deze workshop krijgt ieder de ruimte om op zijn eigen, unieke wijze z’n (rouw)dans te vinden. We werken zowel individueel als in duo’s en delen ons proces met elkaar. De workshop bestaat uit een combinatie van geleide meditatie, gewaarwordingsoefeningen en bewegings-onderzoek/improvisatie.

Voor wie?
*wanneer je afscheid hebt moeten nemen van een dierbare ( recent of lang geleden);
*wanneer je verlangens hebt om meer in je lijf te zijn en dit mee te nemen in je rouwproces;
*wanneer je affiniteit hebt met dans en het thema; dood en verlies
*wanneer je verlangen voelt naar verbinding en contact met anderen in het verhaal dat je met je meebrengt.

Wanneer?
8 maart 11.00-13.00 (Inloop vanaf 10.30). Draag gemakkelijke kledij om in te bewegen/dansen!

   

Praktische info

Waar? Museum Tot Zover, Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam

Wanneer? 7 en 8 maart 2020

Hoe laat? De voorstellingen zijn van 15:00 tot 15:50. De workshop op 8 maart begint om 11:00 (inloop 10:30). 

Hoe veel? Kaartjes voor de voorstelling kosten 15 euro. Als je zondagochtend ook de workshop wil volgen, kost een combi-ticket 30 euro.

Over de kunstenaar

Marie Goeminne (1977, BE) is choreograaf. Ze maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, filosofie en beeldende kunst. In haar werk laat Marie zich bewegen door onze meest intieme en kwetsbare opgaven en kwaliteiten. Met een uitgesproken sculpturale vormentaal kaart zij thema’s aan waarover men niet makkelijk praat.
Marie studeerde aan het EDDC in Arnhem, (European Dance Development Centre, Artez). Zij is gecertificeerd in de Biodynamische Massage Therapie. Haar kennis hierover is van grote invloed op haar denken en werk.
Marie werkt onder de vlag van Artist Collective Kudde.

Concept, choreography -Marie Goeminne i.s.m. de dansers
Performance- Maaike van de Westeringh en Lisa Kasman
Production - Artist Collective Kudde
Repetitor -Vivianne Rodrigues de Brito
Sound design -Elisa Battistutta
Projectmanagement -Rob Vugs
Marketing & PR – Hedwig van der Zwaal
Techniek: Raoul Beaten
Foto’s & trailer : Jocelyne Moreau  

Supported by Amsterdam Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Stimuleringsfonds Rouw