Post mortem feature expositie, ontwikkelgelatinezilverdruk, ca. 1910 (VS?) Post mortem feature expositie, ontwikkelgelatinezilverdruk, ca. 1910 (VS?)

Tot Zover

Post mortem. Foto's vol liefde en verdriet

Foto's gemaakt van overledenen roepen al ruim anderhalve eeuw afgrijzing en ontroering op. Uitvaartmuseum Tot Zover toonde vanaf 2 november 2015 een expositie over deze opmerkelijke traditie. ' Post mortem - foto's vol liefde en verdriet' bevat 185 historische post-mortemfoto's uit de grootste Europese collectie met dit onderwerp, die van de Britste verzamelaar Paul Frecker. Het is de eerste keer dat zijn collectie werd getoond.


Foto’s van na het overlijden zijn meestal bestemd voor privégebruik en je ziet ze zelden in musea. Freckers collectie doodsportretten is de grootste van Europa en een van de grootste ter wereld. Museum Tot Zover slaagde erin het belangrijkste deel van zijn collectie naar Nederland te halen. De meeste foto’s uit deze unieke collectie stammen uit de periode 1860-1920. Twee derde bestaat uit foto’s van kinderen. De kindersterfte was hoog en vaak was dit de enige foto die men van het kind had. Het zijn bijzondere foto’s die een inkijkje geven in het gevoelsleven van onze voorouders.

‘Post Mortem’ laat ook foto’s zien die de laatste jaren door uitvaartfotografen zijn gemaakt. Zij zetten een oude traditie voort met prachtige, ontroerende foto’s. Net als vroeger zijn het soms de enige beelden waarop het hele gezin nog compleet te zien is. Soms vormen ze het laatste portret en herinnering aan de overledene, voordat de kist sluit. In de fotoslider hierboven zien we dierbare momenten gefotografeerd door afscheidsfotograaf Kristel Dallinga. Ze was aanwezig bij het afscheid van de kleine Lee Kasper (2011-2012).

Post-mortemfoto’s tonen een intiem soort verdriet en soms is het ook schrikken, een dode op de foto. Maar de foto’s zijn gemaakt uit liefde voor iemand, ze zijn een warme herinnering en een vastlegging van een moment dat niet vergeten mag worden.

Van kunstenaar Margriet Luyten zijn twee grote foto’s uit haar serie ‘Insomnia’ te zien; één daarvan is een eigentijdse bewerking van een foto uit de Frecker-collectie.

Dankzij de smartphone  hebben we dagelijks een camera op zak en zijn we gewend alles wat we doen vast te leggen. Tijdens opbaringen en uitvaarten wordt er druk gefotografeerd. Zo belandt ook de post-mortemfotografie in een nieuwe fase. Museum Tot Zover roept mensen op om foto’s naar het museum te sturen. Ze worden dan geprint en opgehangen. Zelf een foto meenemen en ophangen mag ook.


Lees verder