Anoniem, detail van Herinneringswerk voor Aaltje van Putten (1794-1873), papierknipwerk met portret, 53x40x4 cm (collectie Museum Tot Zover, Amsterdam, aankoop 2020). Anoniem, detail van Herinneringswerk voor Aaltje van Putten (1794-1873), papierknipwerk met portret, 53x40x4 cm (collectie Museum Tot Zover, Amsterdam, aankoop 2020).

Tot Zover

Moederdag

Juist op Moederdag missen we mams heel erg, mits ze er niet meer is. Voor sommige moeders wordt na het heengaan een speciaal werkje gemaakt. Vooral in de negentiende eeuw knutselde men zich graag door het verdriet heen. Dat zien we hier in dit prachtig stukje volkse knipkunst. Gemaakt in 1873 na het overlijden van Aaltje van Putten uit Eemnes.


Door wie werd Aaltje zo gemist? Ze baarde vijf kinderen maar slechts drie daarvan overleefden de kindertijd. Anna, Bart of Wijntje maakten dit werkje. Bart – stoere man – acht ik weinig kansrijk hiervoor. Anna of Wijntje dus. Het werkje ontroert. Iemand zat bij een kaarsje, tong uit de mond, te priegelen. Urenlang. Avond na avond. Dan heb je het als moeder goed gedaan. (Guus Sluiter)

Omschrijving

Het papierknipwerk is samengesteld uit verschillende materialen, technieken en uitgeknipte letters geplaatst in een ondiepe baklijst bekleed met blauw papier. Op het bloemrijke medaillon in het midden is het portret van moeder Aaltje te zien, vervaagd maar onmiskenbaar aanwezig. Rondom het medaillon een sierlijke slinger van kunstig geknipte bloemen, takjes en bladeren. Het onderste deel van de voorstelling verbeeldt een graftuin met bomen en een grafmonument waarover een treurwilg hangt.

Opschrift aan de bovenzijde met uitgeknipte letters:
TER AANDENKING AAN MIJNE MOEDER.
Opschrift aan de onderzijde:
AALTJE VAN PUTTEN. / ECHTGENOOTE VAN D.v.d.PUIJL. / OVERLEDEN TE EEMNES / DEN 4. AUGUSTUS 1873. / IN DEN OUDERDOM VAN 79 JAAR.

 


Lees verder