
Tot Zover
Rouwbord voor Charles-Louis Albert de Thiennes (1758)
Rouwborden waren beschilderde houten borden die bij het sterfhuis werd geplaatst. Na de begrafenis verhuisden ze naar de kerk. Met een rouwbord blijft de herinnering aan de overledenen in de eigen gemeenschap levend. Dit eenvoudige rouwbord werd gemaakt bij het overlijden van Charles-Louis Albert de Thiennes in 1758. Hij was graaf van Thiennes en Rumbeke en stamt uit een roemrijk Vlaams geslacht.
Beschrijving
Dit eenvoudige rouwbord werd gemaakt bij het overlijden van Charles-Louis Albert de Thiennes op 2 november 1758. Hij was graaf van Thiennes en Rumbeke en stamt uit een heel roemrijk Vlaams geslacht. De onfortuinlijke man stierf kort na zijn huwelijk en een maand voor de geboorte van zijn zoon. Het bord heeft lang gehangen in de Sint-Petrus en Pauluskerk van Rumbeke in West-Vlaanderen.
Obiit
Van oorsprong zijn de meeste rouwborden sober en ruitvormig. Tegen een zwarte achtergrond zien we een familiewapen met het woord ‘obiit’ (‘hij is gestorven’) en de sterfdatum. In de achttiende eeuw worden de borden steeds groter en rijker versierd. Er wordt doodssymboliek toegevoegd, zoals zandlopers of schedels. Met de Franse bezetting in 1795 wordt deze adellijke traditie verboden en verdwijnen de borden uit de kerken.