
Tot Zover
Koffie als bron van troost
Hoewel de media vooral aandacht hebben voor ‘gezellig borrelen’ en ‘het glas heffen’ als de nieuwe uitvaarttrend, blijft er veel te zeggen voor het traditionele bakje pleur. Wat leert de wetenschap ons over koffie als bron van troost?
Tekst: Laura Cramwinckel
Nog los van de uitvaart, zijn er maar weinig situaties die niet enorm verbeteren door koffie te drinken. Geen wonder dat koffie aan kop gaat als ultiem uitvaartdrankje. Wat zegt de wetenschap over de troostende werking van koffie?

Somebody Left
Dit intrigerende werk van Alicia Framis (ES, 1967) toont gemis. De koffie in het kopje beweegt uit zichzelf, het is een soort continue ‘koffiedraaikolk’. De persoon die erin roerde, is er niet. Tegelijkertijd neemt het werk je mee naar het moment op een uitvaart waar je niemand kent, waar je je enigszins verloren voelt en je eindeloos in je koffie roert.
Momenteel te zien in de expositie Een Lekkere Dood bij Museum Tot Zover.
Elke twee maanden interviewt Laura Cramwinckel, projectleider Funeraire Academie, een Nederlandse of buitenlandse doodsonderzoeker over zijn of haar vakgebied. De tekst verschijnt tevens in de rubriek Funerair Onderzoek van Brancheblad Uitvaartzorg.
Academic Death Quotes
‘Onze hersenen zijn dol op koffie. Alleen al de geur van koffie in een kamer geeft 90% van de mensen daar een gevoel van welzijn.’
Madzharov, Ye, Block and Morrin (2018) The impact of coffee-like scent on expectations and performance, Journal of Environmental Psychology, Vol 57,June 2018, p.83-86
“Het vasthouden van een warm drankje maakt je vriendelijker. Deelnemers die kort een kop hete (versus ijskoude) koffie vasthielden, beoordeelden een doelpersoon als iemand met een 'warmere' persoonlijkheid (vrijgevig, zorgzaam)"
Lawrence E. Williams en John A. Bargh (2008) Experiencing Physical Warmth Promotes Interpersonal Warmth, Science, vol. 322, no. 5901 p. 606-607