Tot Zover
10 jaar verzamelen. Over dode dingen
Museum Tot Zover is al 10 jaar springlevend. Een mooi moment om terug te kijken. Deze tentoonstelling over 10 jaar verzamelen biedt een overzicht van wat wij belangrijk vinden en willen uitdragen. We tonen foto’s, tekeningen en objecten die nog niet eerder te zien waren. Kom ze bewonderen!
Musea vertellen verhalen. Ze inspireren, informeren en stellen vragen. Dan doen ze – dat doen we – met behulp van objecten. Het merendeel daarvan wordt geschonken door gulle gevers. Een veel kleiner deel is in bruikleen of is gekocht. 10 Jaar verzamelen gaat dáár over. Want de collectie van Museum Tot Zover is sinds de opening in 2007 flink gegroeid. Lang niet alles kunnen we in onze vaste presentatie laten zien. Daarom viert deze expositie de aanwinsten van de afgelopen tien jaar.
We kunnen ook nu niet alles tonen. Het is gewoon te veel. De draagbaren zijn te groot, de koetsmodellen ook (maar die krijgen over een tijdje een vaste plek) en dan hebben we bijvoorbeeld ook nog veel funerair speelgoed.
Ode aan schenkers & bruikleengevers
10 Jaar verzamelen is vooral een ode aan de schenkers en bruikleengevers. We accepteren overigens niet alles wat we aangeboden krijgen. Het moet wel goed passen in ons verhaal over uitvaartculturen in Nederland. Of een andere bijzondere verzamelwaarde hebben. Aanwinsten moeten ook werkelijk getoond gaan worden: langdurig of tijdelijk, direct of in de toekomst. Soms volstaat een digitaal gebruik. Alles wordt sowieso netjes geregistreerd, gefotografeerd, verpakt en opgeslagen. Zo bewaren we de verhalen over sterfelijkheid, rouw en herinnering voor toekomstige generaties. Over dode dingen zijn we nog lang niet uitgepraat.
Recente nieuwe aanwinsten
UPDATE 4 JUNI 2018
Mooi getimed tijdens ons tienjarig bestaan: het museum ontving de afgelopen maanden diverse mooie schenkingen.
- De fotoreeks 'Dan liever de lucht in' (2005) werd ons geschonken door de erven van Karel Maat (1934-2016), fotograaf en redacteur van fototijdschriften. Met oog voor detail en subtiel gevoel voor ironie legde hij de veranderende cultus van herdenken vast. Maat zag de crematoriumterreinen als spiegel van de Nederlandse cultuur en hij bracht dat met koele distantie, maar niet zonder ironie, in beeld. De serie is eerder geëxposeerd in het Nederlands Fotomuseum. lees meer
- De collectie funerair speelgoed is uitgebreid met een unieke uitvaartset van Playmobil. Een statige Cadillac rouwwagen compleet met 6 dragers, uitvaartleider en kist op wieltjes. Custom made door Jurgen te Veldhuis, playmobielverzamelaar en werkplaatschef van Huiskamp Carrosserie te Winterswijk.
- Net na het einde van de tentoonstelling Hier Besta Ik verraste Bianca Sistermans het museum met de schenking van vijf foto’s van de eenzame uitvaart van meneer H. de V. op begraafplaats St. Barbara, Amsterdam (2012). Deze foto’s zijn gepubliceerd in Volkskrant Magazine en vormen inmiddels een eerbetoon aan de onlangs overleden dichter en coördinator van de Poule des Doods, F. Starik.
Zie hier voor de foto's. - Een historische rijdende baar (ca. 1920) afkomstig van het Gemeenteziekenhuis Bergweg te Rotterdam (bekend als het Bergwegziekenhuis). De baar belandde in de collectie medische objecten van Humanitas-directeur Hans Becker, die het uitleende aan het Herinneringsmuseum Bergweg van Humanitas (opgeheven in 2017). Met de baar werden overledenen van hun sterfbed naar de koelcel vervoerd. Dergelijke baren werden ook gebruikt op begraafplaatsen.